Адвокатите в Бургас се събраха на протест срещу готвената съдебна ваканция

Съдебна палата – Бургас Снимка: prb.bg

Адвокатската колегия в Бургас е против въвеждането на съдебна ваканция заради ситуацията с коронавируса. Днес адвокатите излязоха на протест пред съдебната палата в града.

Подобно затваряне на съдилищата ще лиши гражданите от правосъдие, адвокатите – от препитание, а магистратите – ще натовари с отложени дела, заявяват протестиращите. Те коментираха факта, че до момента са изхарчени десетки милиони за електронно правосъдие, а не се създаде възможност за дистанционна работа.

Според адвокатите ако съдебната ваканция бъде въведена от 15 ноември, каквито са намеренията на управляващите в момента, трябва да се обмисли по какъв начин да бъдат обезщетени хората от този сектор.

„Предложението съдилищата в страната да излязат във ваканция ще донесе повече вреди, отколкото ползи“, обясни председателят на Адвокатската колегия в Бургас Юрий Бошнаков. Той посочи като пример резултатът от въвеждането на извънредното положение през март тази година. „Спирането на делата доведе до спиране на приходите на цялото адвокатско съсловие. Колегите очкаваха да бъдем компенсирани, както всички останали сфери в държавата. Нещо, което не се случи. След приключването на „локдауна“ започна насрочване на делата. Наложи се да се насрочат не само делата, които са отложени, а и делата, които бяха новообразувани. Получи се изключително голямо натоварване както за съдебните състави, така и за адвокатите. Изключително голямо струпване имаше на хора и изключително голямо застъпване на дела“, обясни той. Бошнаков допълни, че тогава част от колегите му са поискали да бъдат отписани от колегията, а друга да им бъдат отпуснати помощи от Адвокатските съвети.

Според Бошнаков мерките, които са въведени в момента в съдилищата са достатъчни за ограничаване на заболяването. Адвокатската колегия в Бургас е изпратила декларация със становището си до компетентните институции.

Адвокатите недоволстват срещу затварянето на съдилищата в страната от 15 ноември до края на годината, заради пандемията от коронавирус. Решението взе вчера Висшия съдебен съвет с мнозинство от 8 срещи 3 гласа. Предложението беше на депутата от ГЕБР Красимир Ципов. По време на „съдебната ваканция“ ще могат да се гледат мерки за неотклонение, дела за издръжка, за родителски права, за осиновяване и срещу домашното насилие.

Адвокатите са готови и на ефективни протестни действия.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам