BG | EN

Агенция „Митници“ не може да се справи с трафика към Турция, призна директорът й

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов
Снимка: Иван Атанасов

Граничният контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“ работи над капацитета си. Това каза днес директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов. Той разговаря с журналисти на самия граничен пункт и очерта няколко проблема, които трябва да бъдат решени, за да се подобри трафикът на тежкотоварни камиони между България и Турция.

Костов съобщи, че се срещнал с членове на турското правителство, които са признали в проведения разговор, че и пропускателният пункт на турска територия също има затруднения в трафика.


„Нашите партньори от турска страна подкрепят становището, че сме достигнали пределния капацитет на пунктовете Капитан Андреево и Капъкуле“, каза Георги Костов. Той и турския му колега са се обединили около становището, че трябва да се търсят други  варианти за облекчаване движението през пункта.


На превозвачите ще бъде препоръчано да използват алтернативни маршрути, включително с транспорт, различен от автомобилния, обясни Костов. Според него трябва да бъде направена и промяна и на логистичния подход, тъй като в последните години около 30% от товарните автомобили, преминаващи през южната ни граница са празни турски камиони.

Те могат да използват жп транспорт и фериботи, смята той.
Възможностите на българската държава на този етап били да осигури буферен паркинг, където шофьорите да чакат в по-комфортни условия.


Освен това Агенция „Митници“ ще публикува на сайта си ежедневна справка за обработените товарни автомобили на шестте основни изходни пункта от страната – „Капитан Андреево“, „Лесово“, „Калотина“, „Кулата“, „Дунав мост – Русе“ и „Дунав мост – Видин“.


На въпрос защо не се изгради още един контролно – пропускателен пункт между България и Турция заместник-директорът на ГД „Гранична полиция“ Стоян Иванов отговори, че това може да стане само ако и двете страни имат желание за това.


Повече от 10 дни опашката от товарни камиони на българска територия е над 10 км. без изгледи да намалее.

Още от брифинга на Георги Костов можете да видите във видеото – тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините