Агенцията по храните успя да направи скандал от евтаназията на 15 свине край Враца

Илюстративна снимка: pixabay.com

В ранния следобед на 19 юли т.г. в хале край Враца, чийто собственик от години живее и работи в чужбина, са открити труповете на 15 прасета, умъртвени от служители на Агенцията по безопасност на храните. За това съобщава местното издание „Зов нюз“.Пак според източници на изданието, въпреки създаденото напрежение около умъртвяването на стотици животни в Странджа и новата заплаха от чума по свинете в Северна България, полицията във Враца неизвестно защо е пропуснала да съобщи за случая в официалния си бюлетин. Едва след въпроси, зададени от изданието, става известно единствено, че евтаназираните свине са били превозвани без надлежни документи за произхода им и са били котфискувани след преследване в района на Мездра.

Според информацията по случая, публикувана на официалната страница на Агенцията по безопасност на храните, едва след въпросите, зададни от врачанското издание, първоначално е било посочено, че умъртвените животни са 50. Ден по-късно грешката е била поправена и бройката е коригирана на 15. След това прессъобщението е било преправено още един път, като в последния му вариант се твърди, че халето, където е извършена евтаназията на прасетата, е държавна собственост и е лицензирано за подобен род дейности? Това обаче, също се оказва невярно.

Имотът край Враца, в който са умъртвени животните, е препродаден за последен път през април т.г. До края на 1998г. то е било в активите на Министерството на земеделието. По-късно, в две поредни процедури сградата е била приватизирана, показва справка в имотните регистри.

Последният собственик на халето е Николай Герасимов от Враца, който от години живее и работи в чужбина. За умъртвените прасета в собствения си имот той научил от приятели, които още същия ден информирали полицията.

Подробности и документи по случая – в сайта „Зов нюз“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам