BG | EN

Агенцията по храните успя да направи скандал от евтаназията на 15 свине край Враца

Илюстративна снимка: pixabay.com

В ранния следобед на 19 юли т.г. в хале край Враца, чийто собственик от години живее и работи в чужбина, са открити труповете на 15 прасета, умъртвени от служители на Агенцията по безопасност на храните. За това съобщава местното издание „Зов нюз“.Пак според източници на изданието, въпреки създаденото напрежение около умъртвяването на стотици животни в Странджа и новата заплаха от чума по свинете в Северна България, полицията във Враца неизвестно защо е пропуснала да съобщи за случая в официалния си бюлетин. Едва след въпроси, зададени от изданието, става известно единствено, че евтаназираните свине са били превозвани без надлежни документи за произхода им и са били котфискувани след преследване в района на Мездра.

Според информацията по случая, публикувана на официалната страница на Агенцията по безопасност на храните, едва след въпросите, зададни от врачанското издание, първоначално е било посочено, че умъртвените животни са 50. Ден по-късно грешката е била поправена и бройката е коригирана на 15. След това прессъобщението е било преправено още един път, като в последния му вариант се твърди, че халето, където е извършена евтаназията на прасетата, е държавна собственост и е лицензирано за подобен род дейности? Това обаче, също се оказва невярно.

Имотът край Враца, в който са умъртвени животните, е препродаден за последен път през април т.г. До края на 1998г. то е било в активите на Министерството на земеделието. По-късно, в две поредни процедури сградата е била приватизирана, показва справка в имотните регистри.

Последният собственик на халето е Николай Герасимов от Враца, който от години живее и работи в чужбина. За умъртвените прасета в собствения си имот той научил от приятели, които още същия ден информирали полицията.

Подробности и документи по случая – в сайта „Зов нюз“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.