Агенцията по храните спира поръчката за препаратите за чума, по която бе избрана компютърна фирма

Изображение: http://www.babh.government.bg

Обществената поръчка на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ), която предвиждаше новосъздадена фирма за компютърни части да доставя препарати за диагностициране на чума по животните, ще бъде спряна, стана ясно от пресконференция, дадена от ръководството на БАБХ.

Решението било по искане на премиера Бойко Борисов.  „Преди малко се чух с премиера и той ми каза: „Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да правят изследванията. Не се занимавай“, съобщил изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев, цитиран от dnevnik.bg.

БАБХ щяла да търси помощ от европейски лаборатории.

„Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове”, заяви днес Бойко Борисов във Варна, след като медиите в последните два дни показаха, че избраният доставчик е новоучредената фирма „Глобул вижън 2018” ЕООД, собственост на служителя от охранителен паркинг Никола Явахчов и с посочена в Търговския регистър дейност, свързана със софтуерен и компютърен бизнес.

Преди няколко дни агенцията реши да пристъпи към договаряне с фирмата „Глобул вижън“ 2018 ЕООД за доставка на препарати и набори за откриване на чумата по дребните преживни животни. В мотивите към поръчката се казва, че фирмата е единствената, която разполага с нужните разрешителни и оторизации за доставка на търсените препарати и набори за изследване на болестта. А и няма време да се пристъпва към обществена поръчка, тъй като обстановката в страната е усложнена.

Собственикът на фирмата вчера обясни пред няколко национални телевизии, че водил преговори с френския производител от близо половин година.

В официално становище на сайта си, вчера БАБХ информира, че на 2.07.2018г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт НДНИВМИ е закупил неголямо количество китове за диагностика от „Лабор Диагностик“, дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества и това наложило спешна доставка, а „Глобул вижън“ 2018 ЕООД била единствената оторизирана фирма за доставка на продуктите.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам