BG | EN

Търговският регистър търси спешно 120 терабайта памет, за да не спре отново,

Снимка: скрийншот от сайта на АОП

Агенцията по вписванията (АВ) обяви спешна обществена поръчка за 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни. Обявата е публикувана на сайта на ведомството и в Агенцията по обществени поръчки (АОП).

Поръчката е обявена на 12 октомври (петък) и от нея става ясно, че поради спешността й са изпратили покани на няколко компании за директно договаряне: „Сиенсис“ АД, „Ссарм“ ЕООД, „Парафлоу Комуникейшънс“ ООД и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД.

Предмет на обществената поръчка е „Надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни DELL EMC Unity 400”, необходими за спешното осигуряване на нуждите на съществуващите информационни системи в Агенция по вписванията. Необходимостта от възлагане на обществената поръчка се мотивира така: „Осигуряването на допълнителен дисков ресурс до 120 ТВ е във връзка с подсигуряване на продукционните бази на всички регистри необходимо за нормалното обезпечаване на регистрите както и осигуряване на една превенция относно предотвратяване на възможности от сривове по работоспособността на регистрите.“

От изпълнителя се очаква да осигури дисково пространство до 120 ТВ за покриване на спешните нуждите на Агенция по вписванията за обезпечаване работата на регистрите и осигуряване на изпълнението на нормативно установени функции на възложителя и съдействие при монтирането на оборудването към съществуващите масиви за съхранение на данни.

Припомняме, че през месец август Търговският регистър се срина и не работи 18 дни.

В мотивите за избора на процедура за обявената в петък поръчка се посочва, че „спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина“, като това се потвърждавало от „обективния факт, че към датата на първия срив на дисковите масиви той (ред.бел. възложителят) не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство“.

Търговският регистър функционира от 2008 г. и в него се съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините