BG | EN

Агенцията за финансова инспекция ще проверява договори за LED осветлението в Благоевград

Проверката ще бъде извършена след публикация в „За истината“ и последвалия сигнал, подаден от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“

Снимката е илюстративна
Източник: pixels.com

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка за изграждане на LED осветление в Благоевград, след публикация в „За истината“ и сигнал на Антикорупционен фонд (АКФ).

Сигналът е подаден от неправителствената организация на 28.09.2018 и съобщава за нередности в допълнително споразумение по договор между местната администрация и Обединение „LED светлина 2015“. Това съобщи на страницата си Фондът.

Договорът на стойност над 1.8 млн. лв

с ДДС е сключен на 02 декември 2015г. Повече от година по-късно, на 06 юни 2017г. двете страни сключват допълнително споразумение за още 433 363 лв с ДДС, с което е възложена допълнителна строителна дейност поради възникнали непредвидени обстоятелства.

Материал по темата със заглавието „Благоевград светна „на тъмно“ „За истината“ публикува на 26 октомври 2017 г.
За 45 от общо 47 подобекта по проекта се установяват възникнали непредвидени обстоятелства, пише в сигнала на антикорупционния фонд. Експертните становища най-често споменавали за силно корозирали стълбове, липса на стълбове вследствие на катастрофа, дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела.

Сред другите обстоятелства, налагащи извършване на допълнителни строително-монтажни работи са и неподходяща височина на съществуващите осветителни тела и неподходящо местоположение на съществуващите стълбовете.

На отговор на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от фонда, община Благоевград е отговарила, че преди възлагането на поръчката е направен

задълбочен анализ

на системата за улично осветление и е събрана и анализирана голям обем информация различните елементи.

След такъв задълбочен анализ преди възлагане на обществената поръчка, съмнение буди фактът, че се налага извършване на допълнителни дейности на стойност над 400 хил. лв.433 363,19 лв с ДДС, посочват от Антикорупционния фонд.

От правния екип на неправителствената организация напомнят, че възлагането на такива допълнителни строително-монтажни работи и изменението на договора са принципно допустими от закона, но само при спазването на определени условия. За да може възложителят да се възползва от предвидената от закона възможност за изменение на договор за обществена поръчка, следва да са налице редица условия, сред които и наличието на

непредвидени обстоятелства.

Пак според правния екип на фонда непредвидени обстоятелства са тези, които са възникнали след сключването на договора и не са резултат от действие или бездействие на страните.

Непредвидените обстоятелства не могат да бъдат предотвратени дори и при полагане на дължимата грижа и правят невъзможно изпълнението при договорените условия.

От констативните протоколи е видно също, че обстановката на терен налага строително-монтажни работи извън посочените в договора. От протоколите обаче не стават ясни причините, поради които допълнителните дейности не са включени в първоначалния проект и договора от 02 декември 2015г.

В допълнение, плащането по допълнителното споразумение е било извършено на 07 юли 2017г. въпреки че 20 дни по-рано Общински съвет в Благоевград

е отхвърлил предложението на кмета

за промяна на поетия дългосрочен дълг и промяна на общинския бюджет с цел да се заплати на изпълнителя.

Едва на 12 юли 2017 г., след като е било извършено плащането, кметът е внесъл предложението за втори път и то е било одобрено от общинските съветници.

В отговор на изпратения от Антикорупционния фонд сигнал от Държавната финансова инспекция са информирали, че планират проверка на Община Благоевград, при която ще бъде проверена законосъобразността при сключване на допълнителното споразумение.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините