BG | EN

Агенцията за пътна безопасност: Около 40% от пътищата в България са рискови

Двадесет души изгубиха живота си при катастрофата на туристически автобус край Своге през 2018 г. Лошокачествен път е сред причините за инцидента.

Около 40% от българските пътища представляват риск за движението, се казва в доклад на Агенцията за пътна безопасност, цитиран от в.Сега. Документът е изготвен от създадената неотдавна Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и е публикуван в поддържания от правителството Портал за обществени обсъждания, съобщи Свободна Европа.

Според данните 66% от хоризонталната маркировка, 56% от отводнителните канавки и 52% от банкетите са в лошо състояние.

Настилката е лоша в една четвърт от случаите, като тя е в незадоволително състояние в други 13,3% от пътищата. Една пета от пътищата са със задоволителна настилка, една трета – с добра и само 12% с отличен асфалт.

Докладът показва, че магистралите съставляват само 3,7% от пътната инфраструктура, което е много по-малко от останалите европейски страни. Основната част от българските пътища са третокласните – 61 на сто.

Над 20% от републиканската пътна мрежа попада в границите на населени места. Авторите на доклада твърдят, че това увеличава значително риска от пътнотранспортен травматизъм. Според тях статистиката за пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените задължително насочва към „необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура.“.

По-голямата част от пътната мрежа в България е изградена преди повече от 20 години, се казва в документа.

С 87 загинали на 1 милион жителите България е на едно от първите места по жертви на пътя в ЕС. Докладът на Агенцията за пътна безопасност посочва шофьорски грешки като основна причина за регистрираните през 2018 г. 6684 пътно-транспортни произшествия.

Водачите са и най-честите жертви на катастрофите – 315, от общо 611 загинали. Пътниците в автомобилите, намерили смъртта си на пътя през 2018 г. са 172, а пешеходците – 123-ма. Ранените са 8466.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Демерджиев: Има данни, че цената на един глас за изборите достига 150 лева

Полицията е получила информация, че плащанията се правят поетапно, една част - преди, а другата - след гласуване.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.