BG | EN

Автор на “За истината” получи специалната награда „Зелено перо“ от конкурса за чиста журналистика Web report

Свилена Велчева спечели престижно отличие – специалната награда на журито „Зелено перо“, в тазгодишното издание на  конкурса за чиста журналистика Web repor. Снимка: Личен архив.

Журналистът и автор в  “За истината” Свилена Велчева спечели престижно отличие – специалната награда на журито „Зелено перо“, в тазгодишното издание на  конкурса за чиста журналистика Web report, организиран от Dir.bg. 

Статията, за която Свилена получи наградата – Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци, е публикувана на сайта на варненското сдружение Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, както и на “За истината” в рамките на проект за подкрепа на независими регионални медии на сдружение „Про веритас“. 

Материалът разказва за природната забележителност Побитите камъни и контрастът между неговата история и замърсяването на района. 

„Много благодаря на журито. В интерес на истината, когато получих покана, си казах колко хубаво би било да получа тази награда. Аз започнах професионалния си път преди 25 години, именно списвайки един екологичен вестник. Много благодаря на колегите, които ме вдъхновяват. Пожелавам си още вдъхновение“, каза Свилена Велчева по време на награждаването. 

След като премина еуфорията от наградата, си дадох сметка, че без проекта на сдружение „Про веритас“, едва ли щеше да има статия и съответно – награда. Подкрепата за независимата регионална журналистика е важна не толкова, защото тя би родила журналистически шедьоври. Важна е заради хора, които живеят в провинцията, и на които тя дава гласност. Материалът за Побити камъни се роди след сигнал до ЕкоВарна от предприемач, който от години се опитва да развива устойчив туризъм около природната забележителност и се бори със замърсяването в района. В този смисъл наградата е и за Деян Кателиев, който ни преведе през проблема, и за оператора Георги Кръстев, с когото снимахме репортажа, коментира за „За истината“ журналистът.

Честито на Свилена Велчева! Екипът на “За истината” и пожелава да добави още много награди от прекрасните екологични материали, които пише!

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!