Автобусните превозвачи протестират символично от днес

Илюстративна снимка: pixabay.com

Автобусните превозвачи започват символичен протест от днес до 13 януари. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол таксите за превозни средства над 3,5 тона и системата „бонус – малус“. Превозвачите настояват и за инкриминиране на нерегламентираните превози. Протестът ще премине в ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени до 13 януари, заявиха превозвачите.

Други проблеми, посочени от превозвачите, са „липсата на субсидиране на слабо населените места, недостатъчно субсидиране в градската агломерация“, обяви вчера Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите настояват за освобождаване от тол таксите за редовните автобусни линии, защото ефектът от тях ще е поскъпване на билетите, заяви председателят на Националния съюз на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, цитиран от БНР.

Според протестиращите въвеждането на системата „бонус – малус“ за „Гражданската отговорност“ ще оскъпи непосилно застраховката за бранша, което ще доведе до закриване на междуградски линии. 

Все още се преговаря с превозвачите по отношение на параметрите, обхвата и цените на тол системата, каза вчера министърът на транспорта Росен Желязков след среща с представители на фирмите, които осъществяват автобусни превози. Желязков е уверил превозвачите, че Законът за автомобилните превози, където са „голяма част от техните очаквания, въпроси и отговори“, ще бъде разгледан в Министерски съвет следващата сряда.

По отношение на искането за инкриминиране на нелегалните превози Желязков заяви, че изпълнителната власт не може да прехвърли своята отговорност върху съдебната власт, затова изпълнителната трябва да се концентрира в това да си върши работата по-добре. „Говоря за всички агенции, като започна от ДАИ, Национална агенция по приходи т.н., които са ангажирани. А не за всяко нещо да търсим инкриминиране и ангажиране на други институции. Така че ние тук сме в дефицит по отношение на правоприлагане и аз подкрепям превозвачите в тяхното искане“, обясни транспортният министър.

Росен Желязков заяви още, че във времето на символичен протест до 13 януари разговорите с превозвачите ще продължат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам