Автобуси от 32 населени места е платила „Възраждане“ за протеста срещу зелените сертификати

Снимка: Скрийншот от видео на „Нова телевизия“

Два дни преди насрочения за 12 януари протест, в Шумен имаше записани 40 души за участие в Националния протест на партия „Възраждане“ срещу зелените сертификати.

Иначе партията е създала сериозна организация за извозване на протестиращи от цялата страна, и от доста време в социалните мрежи се публикуват контакти на хора във всички областни градове, при които желаещите могат да се записват за пътуване.

В Шумен няма партийна структура на „Възраждане“, затова организацията на пътуването е поета от Недко Драганов, показа проверка на „За истината“. Той обаче не е активист на партията, а помага „на приятелски начала“.

Пътуването ще е безплатно за участниците в протеста, разходите по транспорта се поемат от партия „Възраждане“, каза Драганов. Хората обаче трябва сами да си носят храна и вода за целия ден.

Хората, които са се записали за участие в протеста, също не са партийни актививсти на „Възраждане“, заяви Драганов: „Обикновени граждани са, даже не ги познавам, разговарям с тях само по телефона или във фейсбук“, каза Драганов.

В ранния следобед вчера от телефона, посочен за координация на извозването към София от Варна, съобщаваха, че и четирите наети автобуса са вече пълни. По тази причина

желаещите да влязат в парламента заедно с лидера на „Възраждане“

Костадинов в сряда можеха да се запишат като чакащи и да получат известие за евентуално освободени места. Автобусите от Варна трябва да потеглят още в 4 ч. сутринта, за да могат да пристигнат в София до 12 ч. на обяд, за когато е насрочена акцията.

На телефонния номер, посочен за гр. Стамболийски отговаряше любезен женски глас, който обясняваше, че безплатния транспорт до София не е само за членове и симпатизанти на „Възраждане“. Всички проявили интерес към протеста срещу зелените сертификати били добре дошли, но те трябвало да предоставят на координаторите по места имената и телефонния си номер. Движението на протестиращите в София преди и след протеста щяло да става на групи, „за да не остане някой после в София и да не може да се прибере. Освен това нямало да се налага на полицаите да бъдат давани обяснения защото хората ще са част от група“.

Автобусът от Габрово щял да прибере и

„силна група симпатизанти от Севлиево“

около 7.30 сутринта в сряда, каза по телефона координаторът на „Възраждане“. Вчера там също имаше листа на чакащи, тъй като при голям интерес имало готовност и за допълнителни автобуси.

Сборният пункт на противниците на зелените сертификати във Велико Търново ще е стадион „Ивайло“, а в ранния следобед вчера на телефона за координация на пътуването за протеста в София информираха, че са останали едва 3-4 свободни места. За участие в групата там също трябваше да бъдат оставени телефон и имена.

На въпроса, дали са останали свободни места на координационния телефон отговаряха, че са записани

„мно-о-о-го, страшно много хора“

и за това няма как да бъдат запазвани места за хора, които не потвърдят участието си в протеста веднага. Други източници на „Дневник“ обаче съобщиха по-късно, че автобусът, нает от „Възраждане“ там е само един.

Вчера стана известно, че 4 от общо 13-те депутати на партия „Възраждане“ са ваксинирани, но в сряда ще протестират пред парламента срещу зелените сертификати.

Пред bTV народните представители обясниха, че са се ваксинирали „поради семейни причини“.

„Възраждане“ и лидерът на партията Костадин Костадинов отдавна говорят на висок глас срещу ваксините, а зелените сертификати обявяват за „ограничения и дискриминационни мерки“. С тази риторика партията прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента с почти 130 хил. гласа. А експерти предупреждават, че на фона на ниския брой ваксинирани, силните антиваксърски движения и вярата в конспиративни теории, „Възраждане“ дори може да разшири електоралната си база.

В същото време България, с ниския си брой ваксинирани, се оказа с препълнени болници и на първите места в света по смъртност от коронавирус.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам