BG | EN

Аварията в АЕЦ „Козлодуй“ не е била безобидна, твърди експерт

АЕЦ „Козлодуй“
Снимка:
www.kznpp.org

Техническият проблем, който е довел до изключването на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ за четири часа в сряда, не е бил безобиден. Това каза днес в утринния блок на Би Ти Ви Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика.

Касчиев бърна внимание на факта, че инцидентът не е невинен, заради температурния шок, който се получава.

„В таблетките с ядреното гориво температурата е 1200 градуса и заради температурната промяна може да възникнат пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните продукти, но в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя“, обясни Касчиев.

Според него всеки подобен инцидент вкарва реакторите в режим, който намалява живота им. По тази причина и броят на допустимите случаи, в които един реактор може да влезе и излезе от тях е ограничен.

Георги Касчиев отправи и критика заради липсата на информация за инцидента.

„Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят“, каза Касчиев.

Според него подобни инциденти е имало през 2012 г., 2013 г., 2015 г. и 2017 г., но при нито един от тях не е имало опасност за хората. Това, че не е имало допълнителни откази на реакторите говорел, че системите им се поддържат в добър експлоатационен режим и че специалистите в централата са се ориентирали правилно къде да търсят проблема.

Към момента дейността на VI реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е възстановена на 87%, каза днес зам.-директорът на атомната централа Александър Николов.“Късо съединение е причината за инцидента, който е в конвенционалната, а не в ядрената част на централата, обясни той. Спирането заради проблем на това място се случва за първи път и са възможни различни причини за това“.

За инцидента в сряда първо съобщи Българската независима енергийна борса. В съобщението беше посочено, че „спирането на шести блок е станало в 13.50 ч. в сряда. Причината е изключване на турбогенератор 10 на Ядрен енергиен блок №6 от сработване на електрическа защита на генератора“.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ беше включен отново в енергийната система на страната в 17.52 ч., съобщиха днес от централата.

Това е станало след като са били отстранени причините, довели до изключването на блока вчера. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи с пълно натоварване на мощността.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините