BG | EN

„Абонат“ за обществени поръчки в Благоевград е поканен да ремонтира и покрива на църква в с. Логодаж

Компанията „Стилстрой-М“ безапелационно печели поръчки от ремонт на асфалтови настилки и зимно почистване, през саниране по Програмата за енергийна ефективост до художествено осветление 

Храмът Св. Архангел Михаил в с. Логодаж
Снимка: „Благоевград нюз“

„За истината“ публикува разследване, на регионалното издание „Благоевград нюз“. Заглавието е на редакцията.

Нова обществена поръчка е поканена да изпълни, познатата фирма „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов, за ремонт на покрив на храм Св. Архангел Михаил, с. Логодаж. Предвид настъпилите „изключителни обстоятелства“ по смисъла на §2,т.17 от ДР на ЗОП,предизвикани от непридвидими за Възложителя събития,а именно:природно бедствие,чрез влошилите се метеорологични условия и обилните снеговалежи на територията на Община Благоевград,в периода от 18.11.18 г.-19.11.18 г., е възникнала конкретна необходимост от неотложно възлагане на поръчката, това е записано в документа на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Свързахме се с кмета на община Благоевград Атанас Камбитов, който заяви, че

сключен договор с фирмата няма и няма да има.

Кметът на Логодаж Пламен Червенков, пък заяви, че средствата са осигурени от Дирекцията по вероизповедания и ще помогнат частично да се укрепи храма. „Като цяло са необходими около 15 000 лв. за цялостния ремонт на църквата. Надяваме се догодина да успеем да ги набавим, ще кандидатстваме отново.“, казва той. Кметът е притеснен, че ако ремонтните дейности не започнат час по-скоро, атмосферните условия ще окажат негативно влияние. На мястото има изграден и навес за около 350 души, който също се нуждае от ремонт.

Предвид настъпилите

„изключителни обстоятелства“

по смисъла на §2,т.17 от ДР на ЗОП,предизвикани от непридвидими за община Благоевград събития,а именно:природно бедствие,чрез влошилите се метеорологични условия и обилните снеговалежи на територията на Община Благоевград,в периода от 18.11.18 г.-19.11.18 г.,възникна конкретна необходимост от неотложно възлагане на поръчката и тя е възложена директно на „Стилстрой-М“ ООД. Това се налага, защото в случая,“разпоредба на чл.79,ал.1,т.4 от ЗОП е приложима,поради факта,че е налице наличие на следните кумулативни полож.предпоставки:възникнала необходимост от неотложни действия,настъпване на изкл.обстоятелства,последиците не могат да бъдат преодолени при спазване на сроковете за открита или ограничена процедура или процедура на договаряне, а обоснованата неотложност не се дължи на Възложителя.“

Наложително е да се извърши демонтаж на керемиди,демонтаж, доставка и монтаж на нова дървена покривна конструкция,почистване на разтвор от дъсчена обшивка при ремонт,доставка и монтаж на изолационно полиетиленово покритие,препокриване с керемиди,събиране, пренасяне и натоварване на строителни отпадъци, потвърждава и кмета на Логодаж.

Може ли, ниската стойност на поръчката да се е оказала фактор и да няма желаещи фирми, да изпълнят ремонта, ще проследим. Ако по думите на кмета, договорът не бъде сключен със „Стилстрой-М“ ООД,

кой ще бъде поканен?

Преди няколко месеца, публикувахме материала „Шампионите в обществените поръчки, част 1-ва: Михаил Камбитов и други“. В него описахме, че една фирма е своебразен шампион по изпълнение на обществени поръчки, организирани от община Благоевград. През последните 4 години през нея са минали договори за близо 20 млн. лв. Фирмата е „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов.

Фирмата безапелационно печели поръчки, които имат разнообразен характер. От ремонт на асфалтови настилки, през благоустрояване на улици, аварийни реконструкции на водопровод, зимно снегопочистване, изпълнение на блокове по Програмата за енергийна ефективост до реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част, което е един от най-мащабните проекти през последната година. Оказва се, че фирмата не изпълнява само мащабни проекти, а и дребни ремонти, както в случая с покрива на храм Св. Архангел Михаил, в с. Логодаж, поръчката е на

„скромната“ стойност от 4166.67 лв. без ДДС.

Логичното в този случай, след като видяхме поканата, бе да се запитаме, не можеше ли тази поръчка да бъде възложена на някоя по-малка, местна фирма, която иначе не може да участва в големите поръчки, в които така или иначе „Стилстрой-М“ ООД е фаворит.
От години се разисква темата с обществените поръчки и неотложността от промяна, в установените практики- едни и същи фирми да печелят сериозен процент от обявените поръчки, докато други не успяват да вземат и една.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Мариета Димитрова
Мариета е главен редактор и собственик на информационна агенция Blagoevgrad News, работила е като репортер- кореспондент за предаването „Господари на ефира“ в Благоевград и областта. Със журналистика се занимава от 2003 г. и има опит като радио и телевизионен водещ. В момента работи активно в сферата на разследващата журналистика. Тя е носител на награди от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ за 2017 г. и 2018 г. и първа награда в категорията „Икономика“ на конкурса за чиста журналистика „Web Repоrt“ за 2018 г.

Още от автора

Трева поникна в прясно асфалтирани улици в Първомай. Кой е изпълнителят?

Хората в Първомай трябваше да чакат близо година, за да се радват на асфалтираните улици. За съжаление, радостта им се оказа кратка.

От Благоевград до Париж, през Лил, Бордо и Ла Рошел за 87 хил. лева и за сметка на данъкоплатците

Близо 87 хил. лв. в рамките на две години са или похарчени от бюджета на Благоевград за задгранични пътувания на бившия кмет на града Атанас Камбитов и хора от "вътрешния кръг" в администрацията му като в тази сума не влизат командировъчните, които са им били изплатени.

Иван Гешев обеща да провери и сделката за приватизацията на „Булгартабак“

Всички приватизационни сделки, включително тази за "Булгартабак", ще бъдат проверени, увери днес главният прокурор Иван Гешев, притиснат от журналистически въпроси в Благоевград за сделката, свързвана с депутата от...

Още разследвания

„Не ме замесвайте в това“ – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент (видео)

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал за това, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с един от пациентите, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. 

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

Гражданите на Силистра ще платят за нов пристан по цени като в Дубай и Хонг Конг

Общинската администрация в Силистра е сключила договор за изграждане на брегова рампа по проект, финансиран от Европейския съюз. Поръчката с предмет „Брегоукрепване, рампа и обслужваща сграда” е на стойност 1.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени по програма Програма „Интеррег V А” Румъния – България 2014-2020. Оказва се обаче, че за изпълнител на поръчката по смущаващи критерии е избрана компанията, предложила най-високата възможна цена.