BG | EN

Втори рунд: Прокуратурата и полицията отново обискираха доставчик на телевизия и Интернет в Пловдив

Илюстративна снимка: pixabay.com

В четвъртък (23 ноември), полицията и районната прокуратура в Пловдив са извършили втори обиск за тази година в офисите на компанията „ДС Корпорейшън“ (DCC), предоставяща телевизия и връзка с интернет. След акцията сигналът на абонатите в града е бил прекъснат, а опитите за свързване с „ДС Корпорейшън“ – неуспешни.

Районна прокуратура – Пловдив е образувала досъдебно производство за незаконно препредаване на съдържание без необходимото по закон съгласие на носителите на съответните авторските права. Разследването по него се извършва от Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Обискирането идва след получено разрешение от Районен съд – Пловдив. Иззета е техника за разпространение на телевизионен и интернет сигнал, което е довело до гореспоменатото прекъсване за крайните клиенти на фирмата.

Действията по разследването продължават. Важно е да се спомене, че това не се случва за пръв път с „ДС Корпорейшън“. Подобна акция имаше и през юни тази година, когато на фокус отново беше незаконно разпространение на телевизионно съдържание. Тогава тя беше осъществена съвместно с Европол.

Образуваното досъдебно производство е по текстове от Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за период от една до шест години и глоба до 10 хил. лв. Поради повторното извършване на деянието, наказанието се увеличава на лишаване от свобода за период от две до осем години и глоба до 15 хил. лв.

Освен в Пловдив, „ДС Корпорейшън“ извършва дейност и във Варна и Асеновград. Собственик на компанията е Иван Христов Гологанов, който, е имал и предишни сблъсъци със съдебната система. Адвокатът му е Атанас Богомилов Костов – специалист по авторско право и кандидат на коалицията „Демократична България“ за кмет на Пловдив по време на местните избори през 2019 г.

Според данните, отразени в Търговския регистър, компанията DCC е свързана с фирмите „Цифрова Корпорация“ от Варна, в която Гологанов е съдружник с Ошнут Велиев Алиев от 24 април 2017 г. насам и  с „Цифрова Кабелна Корпорация“ в Пловдив, в която Гологанов е съсобственик с Ели Иванова Гологанова (вероятно негова дъщеря).

Справка в търсачката за връзки с бившата Държавна сигурност на разследващия сайт BIRD.bg показва, че в миналото си, партньорът му във Варна Ошнут Алиев, е бил нещатен агент на комунистическия репресивен апарат, вербуван през 1988 г. Панайот Минчев, лейтенант към Окръжно управление на МВР в Толбухин ( днес Добрич). Алиев е работил като агент под псевдонима Сашо.

„ДС Корпорейшън“ е наследник на „Цифрова Кабелна Кампания“, в която Гологанов е бил съдружник с Красимир Кирев. Двамата сливат компаниите си „АТВ САТ“ и „ТВ САТ КОМ“, след което започват да извършват съвместна дейност. През годините между тях възниква финансов спор, който води до непреодолим разрив в отношенията им и от своя страна това прераства в множество съдебни битки. Крайният резултат е разцепване на компанията през април 2013 г.

На този етап липсва допълнителна информация по случая от правосъдните власти, а опитите за връзка с „ДС Корпорейшън“ се оказаха неуспешни. След предишната акция от това лято изминаха близо три седмици преди компанията да заяви, че е възстановила услугите към своите клиенти и партньори.

На 23 юни тази година отново имаше акция в офисите на DCC заради незаконно разпространение на съдържание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините